Quirinya's blog.

A+ A A-

Boeken lezen en ik: yay or nay?

Boeken op mijn nachtkastje.

Wat een gewetensvraag!

Zou ik nay antwoorden, dan krijg ik waarschijnlijk een slecht gevoel over mijzelf. Zou ik dan zomaar yay antwoorden, zou ik mij net een boekenworm voelen. Tja, zo ben ik toch niet helemaal.

Goed... Het antwoord "nay" is het zeker niet voor mij. Wel is het erg afhankelijk van het genre van het boek en de auteur, of ik het boek wel of niet zou willen lezen.

Zo houd ik absoluut niet van volwassenen romans met geromantiseerde relaties en dergelijke. Chickflicks zijn echt niets voor mij. Boeken met personages die ze echt willen laten lijken, maar ondertussen ongeloofwaardige dingen laten doen... Nee, dat vind ik niet leuk om te lezen. Ook biografieën zijn niet aan mij besteed.

Nee, dan doe mij maar serieuzere en leerzame boeken of juist fantasie boeken. Verzonnen verhalen die niet geloofwaardig hoeven over te komen, maar juist geschreven zijn voor het vermaak van de lezer. Geen gruwelijke voorstellingen van uiterste dingen die misschien ooit eens zouden kunnen gebeuren bij iemand en er dan een veel groter drama van maken dan het hoeft te zijn. Bah bah...

Nee...

Hardcover of paperback?

Bij voorkeur koop ik hardcover boeken. Ik verslind boeken niet snel en wanneer ik dan eens een boek koop, dan wil ik een boek dat over 20 jaar nog mooi op de plank staat en er niet uitziet als een slap verfrommeld geheel.

Uiteraard zijn er uitzonderingen, want sommige boeken worden niet uitgebracht als een hardcover model. Ook kom je wel eens een boekenreeks tegen die ze als boxset verkopen, omdat het dan een mooi geheel is. Juist omdat het dan zo'n mooi geheel is, wil ik zo'n set nog wel eens kopen, ondanks de paperback boeken.

Mijn mangaboekjes zijn niet eens in hardcover te krijgen, dus daarbij moet ik dan maar genoegen nemen met paperback.

Huidig leesvoer

Momenteel heb ik twee boeken op mijn nachtkastje liggen die ik graag wil uitlezen. Een Engelstalig boekje van een televisieserie en een redelijk dikke Nederlandse pil.

Charlaine Harris - The Sookie Stackhouse series - Living Dead In Dallas.

Het Engelse boekje is een paperback en het tweede deel uit een 10-delige boekenreeks. Origineel werden deze boeken ook in hardcover verkocht, maar daar was al lang niet meer aan te komen toen ik interesse kreeg in de boekenreeks. Wat wel nog te koop was, was de volledige 10-delige boxset van deze serie en nog in de aanbieding ook!

De reeks waar ik het over heb ik de originele set boeken waarop de tv serie True Blood is gebaseerd. De "Sookie Stackhouse" boekenreeks door Charlaine Harris. Ik heb deze reeks aangeschaft na het derde seizoen van deze serie te hebben bekeken.

Echt... Ik had nooit van mijzelf verwacht dat ik ook maar iets met vampieren op tv zou kijken, laat staan er boeken van te kopen. Deze serie heeft echter zo veel meer te bieden dan wat slappe vampierenromantiek, dat ik er toch enthousiast over werd.

Houd je niet van vampierenromans, maar wel fantasieboeken met meerdere soorten mythische wezens en een aardige dosis spanning, seks (ja, deze boeken zijn 18+) en geweld? Misschien is deze boekenreeks dan ook wel iets voor jou.

Het andere boek op mijn nachtkastje (die dikkere pil) is een Nederlands boek. Ditmaal wel een hardcover, die frappant genoeg goedkoper was dan de paperback die ernaast lag in de winkel!

Harry Mulisch - De Ontdekking van de Hemel.

Het boek is "De ontdekking van de hemel" van Harry Mulisch. Een zeer bekend Nederlands boek dat in de prijzen is gevallen. Ik ben nog niet erg ver in het boek, maar ik kan nu al zeggen dat ik helemaal begrijp waarom het een geliefd boek is. Normaal lees ik geen dikke pillen van boeken, maar deze werd mij met klem meermaals aangeraden door een vriend.

Het boek leest lekker, al moest ik er wel even inkomen. Mulisch heeft een aparte stijl van schrijven en daar moest ik persoonlijk even aan wennen. Gelukkig schrijft hij wel zeer consistent en kon ik daardoor na het wennen wel vlot doorlezen.

Ik kan het verhaal nog niet goed uitleggen en daar waag ik mijzelf nu dan ook niet aan. Wel kan ik zeggen dat het boek een comfortabele sfeervolle spanning bij je bezorgd. Je kan het gerust even langs je neerleggen als je pauze wilt, maar je zal toch ook iets voelen kriebelen om toch door te willen lezen.

Vroeger

Nu ben ik van origine (lees: als kind) iemand die echt uren kan verdwijnen in een boek. Heerlijk! Maar helaas... Dit gevoel sloeg compleet om toen ik op de middelbare school terecht kwam. Daar kreeg je maar weinig vrije keuze in boeken en de boeken die je moest lezen waren stuk voor stuk romans. Van die "volwassenen" boeken die weinig aan de verbeelding overlieten en er was geen sprankje fantasie in te bespeuren. Ik heb uiteindelijk welgeteld drie boeken zelfstandig uitgelezen op de middelbare school. Één boek van de drie was een boek dat verplicht klassikaal werd behandeld en voorgelezen.

Beide andere boeken waren niet eens verkrijgbaar in de schoolbibliotheek. Die twee die ik buiten de schooltijd om las, waren erg leuk!

De eerste was "Jij, jij en jij" van Per Nilsson. Een mooi boek met drie verhalen over drie uitgesproken personen. Uiteindelijk gaan de verhalen van de drie personen samenlopen en raken ze vervlochten met elkaar, maar de personen maken het allemaal los van elkaar mee.

De tweede was "Niemand houdt mij tegen" van Evert Hartman. Een futuristisch boek over de toekomst van Nederland. De helft is overstroomd, Rotterdam is een eiland geworden, bijna iedereen leeft onder de grond en de auto's rijden zelf zonder bestuurder. Je volgt daarin de avondturen die twee jongens samen hebben. Erg vermakelijk boek!

Dus boeken lezen en ik...? Yay!